Hvordan er en tand opbygget

Skrevet d.
Tilbage Næste

Hvordan er en tand opbygget?
Hver tand består af fem flader. Hvis en tand er knækket eller behandlet for caries i tre til fem flader af tanden mere eller mindre en ”risikotand.”Man betegner en risikotand som en tand, der er i risiko for at knække. Jo mindre der er tilbage af tandsubstansen, jo større risiko er der for tanden at knække.

Hvorfor har nogle tænder mindre tandsubstans end andre?
Det har de oftest, hvis en tand eksempelvis har været knækket, og senere hen er blevet fyldt med plast. I dette tilfælde ville en krone kunne støtte tanden og fyldningen ville ligge som et tøndebånd, som ville fordele tyggetrykket ud på hele tanden. På den mådes sikre man at tanden ikke knækker yderligere eller i det værste tilfælde mistes helt.

Oftest når en tand er på tre til fem flader er det man laver en rodbehandling. Samtidig kan knækkede tænder, eller tænder som har caries under tandkødsranden gøre det umuligt at få lavet en plastfyldning.

En plastfyldning som er udført under tandkødet bliver sjældent en succes, da man ikke kan skabe et optimalt miljø for udførelse af plastarbejdet. Når man arbejder med plast kræver det at der er mulighed for at tørlægge og hvis det ikke er muligt er det at man går ind og erstatter med en krone.

Plast er en godbehandlingsform, både ved små og store carriesangreb og knækkede tænder. Dog skal det ikke spreder sig under tandkødsranden eller ved rodbehandlet tænder, som ikke er fyldt i mere end en til tre flader.

Hvordan er en tand opbygget?
Hver tand består af fem flader. Hvis en tand er knækket eller behandlet for caries i tre til fem flader af tanden mere eller mindre en ”risikotand.”Man betegner en risikotand som en tand, der er i risiko for at knække. Jo mindre der er tilbage af tandsubstansen, jo større risiko er der for tanden at knække. Hvorfor har nogle tænder mindre tandsubstans end andre? Det har de oftest, hvis en tand eksempelvis har været knækket, og senere hen er blevet fyldt med plast. I dette tilfælde ville en krone kunne støtte tanden og fyldningen ville ligge som et tøndebånd, som ville fordele tyggetrykket ud på hele tanden. På den mådes sikre man at tanden ikke knækker yderligere eller i det værste tilfælde mistes helt. Oftest når en tand er på tre til fem flader er det man laver en rodbehandling. Samtidig kan knækkede tænder, eller tænder som har caries under tandkødsranden gøre det umuligt at få lavet en plastfyldning. En plastfyldning som er udført under tandkødet bliver sjældent en succes, da man ikke kan skabe et optimalt miljø for udførelse af plastarbejdet. Når man arbejder med plast kræver det at der er mulighed for at tørlægge og hvis det ikke er muligt er det at man går ind og erstatter med en krone. Plast er en godbehandlingsform, både ved små og store carriesangreb og knækkede tænder. Dog skal det ikke spreder sig under tandkødsranden eller ved rodbehandlet tænder, som ikke er fyldt i mere end en til tre flader. Dog er det vigtigt at huske at enhver tand kræver en faglig vurdering af tandlægen. Det vil sige at overstående derfor er en tommelfinger regel.

Video hvordan en tand er opbygget (på engelsk):