Invisalign

Skrevet d.

Formål: At rette alle tænder i munden.

Behandlingstid: 6 – 18 måneder.

Behandlingssted: Certificerede Invisalign- tandlæger.

Invisalign er en serie af aftagelige, gennemsigtige skinner, der bliver specialfremstillet til ens tænder. Skinnerne er næsten usynlige og er fremstillet af et materiale, der specialudviklet til Invisalign – system. Skinnerne er fremstillet af et stærkt, medicinsk termoplastik materiale. Ved denne behandling bliver tænderne rykket lidt og gradvist mod den forventede slutposition. Man skifter skinnerne hver anden uge.

Invisalign er en serie af aftagelige, gennemsigtige skinner, der bliver specialfremstillet til ens tænder. Skinnerne er næsten usynlige og er fremstillet af et materiale, der specialudviklet til Invisalign – system. Skinnerne er fremstillet af et stærkt, medicinsk termoplastik materiale. Ved denne behandling bliver tænderne rykket lidt og gradvist mod den forventede slutposition. Man skifter skinnerne hver anden uge.

Hvordan virker Invisalign?
Invisalign ændrer dine tænders position ved hjælp af kontrolleret, skånsomt tryk. På hvert behandlingspunkt er det kun de bestemte tænder, som ændrer position ved hjælp af den pågældende skinne. I en Invisalign- behandling kan der være behov for, at der påsættes ”Knapper” på bagsiden af nogle af ens tænder for at give skinnen noget at gribe fast om.

Kan alle behandles med Invisalign?
Din tandlæge vil selv kunne vurdere om man er egnet til en Invisalign-behandling.

Hvornår er det muligt at rette tænder ved hjælp af Invisalign?
Man kan anvende Invisalign til at behandle en række tandretningsfejl. Fx
Mellemrum mellem tænderne
Et krydsbid – både øverst og nederst i munden.
Ved mangel på plads i din kæbe, så dine tænder ikke passer ind normalt.
Dybt bid – når tænderne i overmunden overlapper tænderne i undermunden betydeligt.
Underbid
Kæbeledslidelse.

Hvordan er behandlingsprocessen?
Behandlings sættes i gang med en konsultation hos en Invisalign- tandlæge. Når ens tænder er blevet vurderet egnet til Invisalign- behandling, vil tandlægen tage et aftryk og røntgenbillede af ens tænder. Hvorefter ens skinner vil blive fremstillet.

Man får specialfremstillet en skinne til ens tandsæt, som man skal have på i 2 uger ad gangen. Hver 2. Uge skal man skifte til en ny skinne, hvor der bliver justeret indtil slutresultatet er nået. Antallet af skinner afhænger af selve tandreguleringens planen.

Konsultationsintervallerne varierer fra person til person alt efter hvilken situation man er i. Konsultationen vil typisk vare mellem 10-20 minutter.

Hvor lang tid varer behandlingen med Invisalign?
En Invisalign –behandling kan vare mellem 6 til 18 måneder. Selve varigheden på behandlingen afhænger af kompleksiteten af behandlingen samt den valgte behandlingstid.

Kan jeg tage Invisalign ud?
Invisalign er en aftagelig bøjle. Man bærer skinnen hele tiden under behandlingen, pånær når man spiser og drikker. Den skal bæres mellem 20 til 22 timer i døgnet.

Hvornår skal jeg tage Invisalign ud?
Den tages ud under alle måltider, ved tandbørstning og anvendelse af tandtråd, tandstikkere eller interdentalbørster, snacks og tyggegummi. Alt der kan sætte sig fast i skinnen.

Taler jeg normalt med Invisalign i munden?
De fleste oplever ikke nogen ændringer af deres taleevne med en Invisalign i munden. Dog skal man vænne sig til at have bøjlen i munden.

Hvordan vedligeholder jeg min Invisalign?
Ens Invisalign- skinne skal rengøres 2 gange dagligt – Morgen og aften – ligesom den daglige mundhygiejnerutine.

At børste og skylle skinnerne i lunket vand.
At anvende Invisalign – rengøringskrystaller eller særlige rengøringstabletter.
Husk at have ren mundhygiejne inden skinnerne sættes i munden igen.

Hvor længe holder resultatet med Invisalign?
Ved en ortodontisk behandling er det meget vigtigt at bære bøjle efter selve behandlingen, så ens tænder bliver fastholdt i den nye position. I de fleste tilfælde bliver ens sidste skinne under Invisalign- behandlingen ens midlertidige bøjle, indtil man sammen med tandlægen har fastlagt en løsning.

Gør det ondt at bruge Invisalign?
Man kan opleve et midlertidigt ubehag de første par dage, når skinnen sættes på tænderne. Ubehaget er en trykkende fornemmelse og er blot et tegn på, at skinnen er skånsomt flytter ens tænder.

Er det en sikker behandlingsform?
Det er en sikker behandlingsform for tandregulering. Behandlingen flytter ens tænder til den ønskede position.

Kan Invisalign skade tænderne?
Invisalign kan ikke skadelig så længe man selv sørger for at have en sund mundhygiejne.

Hvilke fordele er der ved Invisalign?
Fordelene ved behandling med Invisalign er fx
Invisalign-skinner er næsten usynlige, og derfor er der mange, som ikke vil lægge mærke til, at du har bøjle på. Invisalign er aftagelig, og du kan derfor spise og drikke, som du plejer.
Der er ingen synlige metalbeslag eller metaltråde.
Du bruger mindre tid på justeringer hos tandlægen i forhold til almindelige bøjler.
Du kan virtuelt se, hvordan dine tænder forventes at se ud efter en Invisalign-behandling, inden behandlingen igangsættes. 

Hvilke ulemper er der ved Invisalign?
Hvis du glemmer at tage skinnen på, udebliver effekten af flytningen af tænderne.
Ekstra renhold af både skinner og tænder er vigtigt.
Skinnerne kan knække.
Dit bid kan blive påvirket, hvis ikke bøjlerne rykker tænderne hen til den ønskede position. Det kan give gener i forhold til at tygge og unødigt slid på tænderne.
Det kræver meget disciplin i lang tid at bruge skinnerne.