Rådne tænder – Hvad er årsagen?

Skrevet d.
Tilbage Næste

Der kan være mange årsager til at tænder kan se rådne ud, men de mest almindelige årsager til rådne tænder er misfarvning, parodontose, caries og slid. Dog findes der ikke decideret rådne tænder, dog kan tænderne være så dårligt tilredt, at det eneste man kan gøre er at trække tænderne ud. Dette er dog sjældent og man vil oftest blive mindede om at der er noget som ikke skal være der gennem advarsler undervejs. Dog er det stadig sandsynligt at du intet mærker før der er brug for en akut behandling hvor der allerede der kan være for sent. Derfor er det anbefalet at tage forbi sin tandlæge hver halve år.

Misfarvninger
Man får oftest misfarvninger fra the, kaffe eller tobak, som er ganske ufarlige og kan oftest fjernes med en tandrensning efterfulgt at en polering hos din tandplejer. Dog kan man også forsøge sig med en whitening tandpasta mod misfarvninger. Du skal dog være opmærksom på at disse ofte har et højt indhold ad slibekorn, som gør at de ikke er til daglig brug.

Caries
Ligesom misfarvninger fra the, kaffe og tobak medvirke til at tænder kan se rådne ud. Caries kan være i mange forskellige farver, helt fra kridt hvid til over i de mere mørkebrune nuancer. Caries kan både være aktiv og inaktiv. Når overfalden er kridtede tyder der på at caries er aktiv, det vil sige at tandens overflade stadig er under nedbrud. Der imod en inaktiv kronisk caries kan være mørkebrun nærmest sort. Grunden til det er en ophobning af misfarvning i tanden dentin. Dentinen er et blødere lag under tandens emalje og er meget modtageligt for misfarvninger. Dog hvis tandfladen er helt glat og fri fra plak bakterier, vil det oftest tyde på en inaktiv caries. Inaktiv caries er ofte ikke behandlingskrævende, men dog være generende rent kosmetisk.

Parodontose
Parodontose kan medvirke til at tandkødet trækker sig, hvilket gør at tandhalsen blottes og ikke er beskyttet af emalje. Det kan før til at der er adgang til dentinen hvilke skaber risiko for misfarvning og caries. Ligesom tandkødsbetændelse kan parodontose give dårlig ånde. Dette skyldes at tandkødsbetændelse og parodontose grundet bakterier langs tandkødet og i tandlommerne forsager blødende tandkød. Det er vigtigt at have en god mundhygiejne og have regelmæssig kontrol da det er afgørende ved behandlingen er parodontose.

Slid
Slid gennem emaljen skaber en adgang til dentinen som, nævnt i ovenstående afsnit, giver risiko for misfarvninger. Årsagerne til slid kan være mange, den typiske grund skyldes slid en bidfunktionel afvigelse. Hvis man ofte har spændingshovedpine eller vågner med ømme kæbe muskler burde du tage til tandlægen og få kigget på det. I nogle tilfælde vil man blive tildelt en bideskinne man skal sove med om natten, hvilke vil sikre at tænderne ikke skær mod hinanden.

Dine tænder har indflydelse på dit helbred
Vidste du at dine tænders sundhed har indflydelse på dit almene helbred. Med det menes der, at hvis du fx har en betændelse i en tand, så belastes hele kroppens immunforsvar. Bakterier i mundhulen som inhaleres kan være med til at forsage lungebetændelse. Bakterier kan transporteres fra mundhulen og gennem blodbanen hvis man har blødning i munden. Dog hvis du er sund og rask vil dette sjældent være et problem, men hvis du er plaget af en anden sygdom der gør at dit immunforsvar i forvejen er belastet, bør du være opmærksom. Derfor er det vigtigt med en god mundhygiejne der kan sikre at tandkødet ikke bløder, så der ikke kan forbygges bakterie i blodbanen.